Kruche ciasto

Niektórzy się go obawiają i uważają za coś trudnego do wykonania- nic bardziej mylnego.. Wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad a będzie można dołączyć kruche ciasto do swojego repertuaru kulinarnego. A naprawdę warto. Ciasto kruche stanowi bazę wyjściową do wielu niesamowitych i interesujących potraw…Tarty, kruche babeczki z budyniem czy bitą śmietaną i owocami, tartaletki z przeróżnymi nadzieniami to wszystko dzięki jednemu, prostemu przepisowi.

Do wykonania porcji ciasta potrzebnej na 1 tartę bądź 12 średniej wielkości babeczek potrzeba:

  • 300 g mąki
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Pics by niecukruje

Mąkę trzeba przesiać do naczynia, które posłuży do wyrabiania ciasta. Dodaję później proszek do pieczenia i sól. Jeśli ciasto posłuży do wytrawnego wypieku to często sypię również łyżeczkę ziół prowansalskich.

Oddzielam żółtko od białka. Białko można zamrozić i wykorzystać później, np do omletu. Żółtko dodaję do mąki.

Schłodzoną i pokrojoną w kawałki margarynę należy dodać na końcu.

Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na jednolitą i zbitą masę. W końcowym etapie ciasto nie powinno już kleić się do rąk. Jeśli jednak tak się dzieje- dodaję trochę mąki.

Gotowe ciasto powinno wyglądać tak, jak na powyższym obrazku. Można je trzymać w lodówce (owinięte w folię nawet 2-3 dni). Proponuję jednak od razu wylepić nim posmarowaną olejem formę/foremki i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Jedna uwaga do wpisu “Kruche ciasto

  1. Pingback: Tartaletki z pieczarkami i chipsami z chorizo « Feel like food

Dodaj komentarz