Niektórzy się go obawiają i uważają za coś trudnego do wykonania- nic bardziej mylnego.. Wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad a będzie można dołączyć kruche ciasto do swojego repertuaru kulinarnego. A naprawdę warto. Ciasto kruche stanowi bazę wyjściową do wielu niesamowitych i interesujących potraw…Tarty, kruche babeczki z budyniem czy bitą śmietaną i owocami, tartaletki z przeróżnymi nadzieniami to wszystko dzięki jednemu, prostemu przepisowi.
Do wykonania porcji ciasta potrzebnej na 1 tartę bądź 12 średniej wielkości babeczek potrzeba:
- 300 g mąki
- 100 g zimnej margaryny
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Pics by niecukruje
Mąkę trzeba przesiać do naczynia, które posłuży do wyrabiania ciasta. Dodaję później proszek do pieczenia i sól. Jeśli ciasto posłuży do wytrawnego wypieku to często sypię również łyżeczkę ziół prowansalskich.
Oddzielam żółtko od białka. Białko można zamrozić i wykorzystać później, np do omletu. Żółtko dodaję do mąki.
Schłodzoną i pokrojoną w kawałki margarynę należy dodać na końcu.
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na jednolitą i zbitą masę. W końcowym etapie ciasto nie powinno już kleić się do rąk. Jeśli jednak tak się dzieje- dodaję trochę mąki.
Gotowe ciasto powinno wyglądać tak, jak na powyższym obrazku. Można je trzymać w lodówce (owinięte w folię nawet 2-3 dni). Proponuję jednak od razu wylepić nim posmarowaną olejem formę/foremki i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Pingback: Tartaletki z pieczarkami i chipsami z chorizo « Feel like food