Starter – na start!

Nice for the eye, extremely easy to prepare and suitable as a started for every occasion. Ingredients can be found in the fridge or bought in the nearest store.

Przyjemne dla oka, niezwykle proste w wykonaniu i nadające się na przystawkę na praktycznie każdą okazję. Składniki można znaleźć „na wyposażeniu”  lodówki lub kupić w osiedlowym sklepiku…

That’s about ham rolls filled with cucumber, cottage cheese and horseradish. Little retro and the really the ’80s like but who doesn’t like such come backs…

Mowa o rulonikach z szynki z nadzieniem z ogórka i twarożku z chrzanem. Takie małe retro ale przecież powroty do takich kulinarnych szlagierów nie są niczym złym:)

Do przygotowania tej przystawki potrzeba:

  • 15 plasterków szynki konserwowej (wg mnie najlepsza jest taka prostokątna lub kwadratowa – nie trzeba nic docinać)
  • 200 g twarożku (moim zdaniem najlepiej półtłustego)
  • 2-4 łyżeczek chrzanu (proporcje „do smaku”)
  • 2-3 łyżki śmietany (12% jest ok)
  • 1 długi ogórek
  • sól, pieprz

Do twarogu należy dodać śmietanę i chrzan. Doprawić solą.

Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść i wymieszać widelcem.

Przygotować wszystkie potrzebne składniki. Ogórka pokroić w cienkie paski na tyle długie by wystawały z obu stron rulonika.

Na plasterek szynki nałożyć twarożek i 3-4 słupki ogórka. Zwinąć.

Gotowe ruloniki układamy na talerzu. Fajnie wyglądają na sałacie:)

Pics by niecukruje

Jedna uwaga do wpisu “Starter – na start!

  1. Pingback: Tosty z łososiem i twarożkiem « Feel like food

Dodaj komentarz