Dobry dodatek do niedzielnego obiadu ale i świetne jako danie samo w sobie. Pomidory faszerowane kaszką kuskus, salami i suszonymi ziołami a następnie zapieczone są sycącym ale dosyć lekkim daniem.Do jego przygotowania nie potrzeba wiele – może poza odrobiną czasu ale przecież w niedzielę każdy z nas ma go pod dostatkiem 🙂
Widziałem tysiące wersji takich pomidorów i muszę przyznać, że ciężko jest wybrać ten jeden przepis dlatego postanowiłem sobie już, że za jakiś czas wypróbuję inne opcje:) Przecież nie trzeba się ograniczać w tej kwestii…
Do wersji prezentowanej dzisiaj potrzeba:
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 150 g kaszki kuskus
- 2 ząbki czosnku
- zioła suszone (w moim przypadku pietruszka, oregano, bazylia)
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 3-4 plasterki usmażonego na suchej patelni salami
- duża garść startego, żółtego sera
Po umyciu i wysuszeniu pomidorów ucinam im górną część. Łyżeczką wydrążam środek (będzie potrzebny do zrobienia farszu). Staram się nie ściskać zbyt mocno pomidora przy wydrążaniu żeby go nie zgnieść.
Do miseczki, w której jest kuskus wsypuję suszone oregano, bazylię, nać pietruszki oraz płatki suszonej, słodkiej papryki. Dodaję soli i pieprzu. Kuskus należy zalać wrzątkiem na wysokość mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię a następnie przykryć talerzem i pozostawić na kilka minut.
Na odrobinie oleju przesmażam wydrążony wcześniej miąższ pomidorów. Dodaję wystudzone i porwane na kawałki salami. Przyprawiam solą i pieprzem.
Mieszam ze sobą kuskus, sos pomidorowy z salami i starty ser.
Do żaroodpornego naczynia wlewam odrobinę oliwy z oliwek, rozsmarowuję ją po dnie i moczę w niej 2 liście laurowe. Do tak przygotowanego naczynia wkładam pomidory.
Do każdego pomidora nakładam farsz tak, aby wystawał z pomidorów.
Przykrywam wszystkie pomidory odciętymi wcześniej „kapelusikami”. Zapiekam około 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.