Faszerowane pomidory

Dobry dodatek do niedzielnego obiadu ale i świetne jako danie samo w sobie. Pomidory faszerowane kaszką kuskus, salami i suszonymi ziołami a następnie zapieczone są sycącym ale dosyć lekkim daniem.Do jego przygotowania nie potrzeba wiele – może poza odrobiną czasu ale przecież w niedzielę każdy z nas ma go pod dostatkiem 🙂

Widziałem tysiące wersji takich pomidorów i muszę przyznać, że ciężko jest wybrać ten jeden przepis dlatego postanowiłem sobie już, że za jakiś czas wypróbuję inne opcje:) Przecież nie trzeba się ograniczać w tej kwestii…

Do wersji prezentowanej dzisiaj potrzeba:

  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 150 g kaszki kuskus
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła suszone (w moim przypadku pietruszka, oregano, bazylia)
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 3-4 plasterki usmażonego na suchej patelni salami
  • duża garść startego, żółtego sera

Po umyciu i wysuszeniu pomidorów ucinam im górną część. Łyżeczką wydrążam środek (będzie potrzebny do zrobienia farszu). Staram się nie ściskać zbyt mocno pomidora przy wydrążaniu żeby go nie zgnieść.

Do miseczki, w której jest kuskus wsypuję suszone oregano, bazylię, nać pietruszki oraz płatki suszonej, słodkiej papryki. Dodaję soli i pieprzu. Kuskus należy zalać wrzątkiem na wysokość mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię a następnie przykryć talerzem i pozostawić na kilka minut.

Na odrobinie oleju przesmażam wydrążony wcześniej miąższ pomidorów. Dodaję wystudzone i porwane na kawałki salami. Przyprawiam solą i pieprzem.

Mieszam ze sobą kuskus, sos pomidorowy z salami i starty ser.

Do żaroodpornego naczynia wlewam odrobinę oliwy z oliwek, rozsmarowuję ją po dnie i moczę w niej 2 liście laurowe. Do tak przygotowanego naczynia wkładam pomidory.

Do każdego pomidora nakładam farsz tak, aby wystawał z pomidorów.

Przykrywam wszystkie pomidory odciętymi wcześniej „kapelusikami”. Zapiekam około 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Dodaj komentarz