Krem brokułowy z groszkiem

Doskonała propozycja na pierwsze danie lub też małą przystawkę na imprezę czy kolację dla dwojga, łatwo podać a zrobić chyba jeszcze łatwiej. Składniki dostępne na każdym ryneczku i w każdym supermarkecie. Moda na zupy-kremy  w pełni, dlatego postanowiłem umieścić tutaj jeden z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych przepisów. Krem z brokułów i zielonego groszku to pomysł dla wszystkich, którzy, tak jak ja, przy minimalnym wkładzie pracy i czasu (wieczorem wracając po pracy nie ma go zbyt wiele) chcą zjeść coś smacznego i ciepłego i poczuć się jak w restauracji – tyle, że bez wychodzenia z domu:)

Składniki:

  • 0,5 kg brokułów
  • 1 puszka groszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 niewielkie liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej lub skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
  • suszony majeranek
  • koperek i natka pietruszki (mogą również być suszone)
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

Brokuły myję, oddzielam górne części od łodygi.

Przygotowuję wywar. Na podaną ilość brokuł i groszku potrzeba około 3/4 litra wody. Do gotującej wody wrzucam czosnek, trawę cytrynową (lub otartą z cytryny skórkę), liście laurowe i ziele angielskie. po około 2-3 minutach gotowania dorzucam brokuły.

Do gotującego się wywaru z brokułów i przypraw dodaje groszek, wraz z zalewą. Wszystko razem gotuję około 15 minut. W międzyczasie przyprawiam zupę solą, białym pieprzem, łyżeczką suszonego majeranku. Dodaję również koperek i natkę pietruszki.

Po zestawieniu zupy z ognia zostawiam ją na około 10 minut żeby troszkę przestygła. Następnie dodaję jogurt i wszystko mielę blenderem. W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i białym pieprzem, czasem odrobiną soku z cytryny.

W miseczce, filiżance czy innym naczyniu, w którym podaję zupę układam na dnie pokrojony w dużą kostkę ser pleśniowy. Około 3-4 kawałki – zależy od wielkości całej porcji. Zalewam wszystko gorącą zupą.

Na środku każdej porcji robię kleks ze śmietany lub jogurtu, posypuję szczypiorkiem lub wykorzystywanymi już wcześniej ziołami (majeranek, koperek itp).

Na wierzchu można również ułożyć grzanki, groszek ptysiowy, czy, tak jak w moim przypadku, pokruszone tosty z bułki-grahamki. GOTOWE:)

Dodaj komentarz