Tosty z łososiem i twarożkiem

Wracasz po pracy. Nie masz ochoty zupełnie na nic, jedyne o czym marzysz to zakopać się pod kołdrą, a tutaj dzwonią ludzie i chcą Cię odwiedzić. Co mówisz? Co myślisz? No pewnie nie odpowiadasz żeby: „spadali na bambus”. No ale czym tu ich poczęstować, żeby nie poczuli się niemile widziani, a Ciebie przygotowania „na szybko” nie przyprawiły o zawał serca?  Odpowiedź jest bardzo prosta i znajdziesz ją poniżej. Tosty z łososiem i twarożkiem to coś, co można zrobić w 5 minut, a składniki większość z nas ma, albo może mieć, w lodówce przy odrobinie wysiłku 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • chleb, bagietka lub inne, ulubione pieczywo (w moim przypadku chleb pełnoziarnisty)
  • opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
  • 3-4 łyżki śmietany/jogurtu
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • sól/pieprz do smaku
  • opcjonalnie kiełki (np. brokułów, rzodkiewki, sojowe)

Przygotowanie jest tak banalne, że chyba powinienem je pominąć, ale nie odmówię sobie tej przyjemności…

Chleb, bagietkę czy jakiekolwiek pieczywo, które zostało wybrane, kroję na kromki, które można zmieścić do tostera.

W międzyczasie przygotowuję twarożek. Dokładnie ten sam, który można znaleźć TUTAJ.

Pieczywo dobrze jest opiec w tosterze, ale to nie jest konieczność:)

Kiedy pieczywo i twarożek są już gotowe – składam wszystko razem. Troszkę kiełków doda uroku. Smaku też:)

To chyba najszybsza i jedna z najefektowniejszych przekąsek jakie można przygotować…

Dodaj komentarz